Кухар – генерал кухні

Невелике ошатне подвір’я приваблює своїм затишком, гарним оформленням. Тут знаходиться кафе «Дніпро», а його господиня – Ірина Василівна Васильківська. Вона познайомила зі своїм невеличким, але дружним колективом. Ірина Василівна починала працювати кухарем, потім – шеф-кухарем, а зараз є власницею кафе-бару «Дніпро». Тож вона відкрила нам деякі секрети професії кухаря.
Деякі вважають, що готувати страви можна навчитися і вдома чи по книжках. Та я не згодна з такою думкою. Кухар був і буде потрібний у різні часи. Ця професія, як і багато інших, з’явилася тоді, коли виникло людство.
Щоб стати гарним кухарем, треба багато знати, багато чому навчитися. Кулінарні секрети – не таблиця множення, її визубрити не можна. Потрібно вміти відмінно підготувати різні страви.
Багато кому здається, що професія – неважка, вивчати в ній нічого: звари, підсмаж, подай – чи велика наука? Виявляється, що так. І чим більше вивчаємо технологію, придивляємося на практиці до роботи кулінарів, тим ясніше розуміємо, що бути кухарем нелегко, але захоплююче і відповідально. Це тому, що немає такого місця, де люди не користувалися б послугами кухарів.
Кухар повинен володіти особливістю рухливістю рух і пальців, тому що безперервно вимушений чистити, різати, перемішувати. На стіл страву необхідно подати красиво, тому кожний кулінар – трохи художник, чудово відчуває колірне поєднання.
Готове блюдо – завжди унікальний, неповторний натюрморт. Крім всього іншого, кухар повинен відмінно пам’ятати рецепти багатьох блюд і тонкості їхнього приготування. Проте немає, напевно, іншої такої справи, в якій стати майстром можна, тільки отримавши навики безпосередньо від професіонала. Ніяке вивчення рецептів не замінить спостереження за процесом приготування страв. Тільки так – довгий час працюючи бік об бік з майстром – можна оволодіти секретами ремесла. І чим раніше юний кулінар починає навчання, тим більше результатів, він досягне.
Без таланту нікуди. Справжній кухар повинен уміти готувати супи, м’ясні страви, гарніри та інших страв. Коли Ірина Василівна працювала кухарем, найбільше полюбляла готувати салати. Ось де можна проявити власну фантазію. Будь-яка страва повинна виходити не лише смачною, але і красивою. Отже, треба навчитися її оформляти. Додавши будь-який елемент до салату, можна змінити його зовнішній вид, внести цим самим різноманітні смакові якості. На думку Ірини Василівни, кухар – віртуоз своєї справи, який постійно вчиться, адже страв велика кількість. Є цікаві рецепти з кухонь інших країн, які ще потрібно відкрити співвітчизникам.
Бажання і здатність удосконалюватися – не останні риси серед тих, які властиві справжньому кухарю. Справжній кухар має бути талановитим, адже, не маючи покликання до кулінарії, можна приготувати страву, яку в рот не візьмеш, навіть, якщо не відступати ні на крок від рецепту. Не секрет, що багато горе-кухарів, які здатні прославитися лише своїми несмачними стравами, зробленими поспішно, недбало, абияк.
Людині, що вибрала для себе цю спеціальність, не перешкодить багата фантазія, любов до творчості і винахідливість. Готувати строго за рецептами, звичайно, добре, проте майстерний кухар завжди прагне поліпшити страву або навіть створити нову, зробити її незвичайною. Але в даній ситуації не переборщити, а проявити смак.
Наостанок Ірина Василівна зазначила, щоб бути віртуозом власної справи, професії, потрібно бути наполегливим, проявляти творчість і фантазію. І завдяки цим складовим можна досягти вершин кулінарної майстерності.

Немає коментарів:

Дописати коментар